Bir süredir tam zamanlı olarak çalışan biri için özgeçmiş hazırlamak ve yeni bir iş bulmak öğrencilere kıyasla daha kolaydır. Özgeçmişlerinde ve görüşmelerde bahsedebilecekleri tecrübeleri ve kanıtlanmış becerileri vardır çünkü. Özellikle yeni mezun işe alım programı olmayan şirketlere işe girişte bunlar önem arz eder. Peki bir öğrenci veya yeni mezun böylesine bir durumda ne yapabilir?
Burada imdadımıza öğrenci iken yapılan aktiviteler yetişir. Öğrencilik hayatında alınan derslere etkili katılım, okul dışındaki kurs/sertifika programları, gidilen etkinlikler ve tabi ki rol alınan etkinlikler... İşte tüm bunlar hem bir öğrenci için hem de yeni mezun, müstakbel bir profesyonel için önem arz eder.
Neden önemlidir?
Kendinizi bir işe alımcının/ İK personelinin yerine koyun. Bir pozisyon için yeni mezun birini işe almanız gerekiyor ve binlerce başvuru aldınız. Özgeçmişlere bakarken yapacağınız ilk eleme kriteri ne olurdu?
Tabi ki yeni mezun birinden iş tecrübesi beklemek bugün bazı şirketlerin hem etik olmayan hem de mantık dışı uygulamalarından biri fakat elbette her şirket daha önce kendisi ve geleceği için harekete geçmiş biriyle birlikte çalışmak ister. Bu tür aktiviteler katılımcının aktif olduğunu göstermesinde faydalıdır. Aktif olmanın önemi ise şunlarda yatar:
Ne istediğini veya istemediğini görmek/bilmek: Herkes senin henüz kariyerin için bir seçim yapmadığının veya yapamadığının farkında. Aynı zamanda bu durum için bir şeyler yapıp yapmadığını da görmek istiyorlar.
Hayatının kontrolü kimde?: Derslerine etkin katılım ve ilgili okul dışı aktivitelerdeki varlığın senin hakkında tahmin ettiğinden çok daha fazla şey gösterir. Bölüm tercihini bilinçli mi yaptın, öyle olmadıysa bile hayallerin için bir çaban var mı, içinde bulunduğun istenmeyen durumdan çıkmak için sen neler yapıyorsun gibi sorulara yanıt verebilirler.
Sorumluluğun yönetimi: Sıra topluma geri vermekte. Daha önce bir etkinliğe ziyaretçi olarak katılmış olabilirsin fakat hiç bir fayda yaratmada rol aldın mı? Bunun insana kattığı değer iş görüşmelerinde de yansımasını buluyor. Takım halinde bir çalışmada bulundun mu, yaptığın çalışmanın ekibe ve katılımcılara nasıl bir etkisi oldu, bir işi nasıl planladın ve uyguladın... İşte bütün bu sorulara verebileceğin yanıtlara sahip olarak o mülakatta bir başarı sağlayabilirsin.
Biz sadece üç maddede çok kritik faydalardan bahsettik. Bu listenin uzadığını iş görüşmelerinde göreceksin.
Hepsini yaptım, hala bir sorun var. Neden?
Aklımıza birkaç sebep geliyor. En istemediğimiz şey ise bu aktivitelere niçin katıldığını anlayamamak. Bir etkinliğe katılırken veya bir kursu alırken neden aldığını önce kendin bilmen gerekiyor. Eğer bir İşletme bölümü öğrencisiyken Python ile veri analizi dersi aldıysan bunu geleceğindeki hangi hayaline ulaşmak için yaptığını ve bu derslerin olumlu ya da olumsuz sana neler kattığını bilmelisin. Aradaki bağlantıyı kurmak ve bunu anlatmak senin elinde. Hayatının kontrolünü eline al ve nereden nasıl bir fayda elde etmeyi hedeflediğini bil.
Bir diğer sebep ise -yukarıda bahsettiğimiz gibi- bunların anlatımında yaşadığın bir problem olabilir. Eğer yukarıda anlattığımız sorunu çözdüysen aslında yanıtlar aklında demektir. Başvurduğun iş için sana gerekli olan aktiviteleri tut, diğerlerini çıkar. Farklı konularda eğitim almak önemli fakat istikrarlı görünmek de bir o kadar öneme sahip.
Örneğin üst düzey yöneticilerin konuşmacı olduğu bir programa katıldın. Eğer başvurduğun işte karar alma mekanizmalarının işlemesi gereken bir sorumluluk varsa "Hayatım boyunca hep büyük organizasyonların nasıl yönetildiğini, kararların nasıl alındığını ve kaynak planlamalarının nasıl yapıldığını merak ettim." gibi bir cümle kullanabilirsin. Çünkü üst düzey yöneticilerden beklediğin genelde bunları öğrenmek olur.
Başvurduğun işte bir takım ile birlikte çalışacaksınız ve sana sorulan sorular daha önceki takım çalışmanı kanıtlaman üzerine geliyor. Böyle bir durumda okulda veya okul dışı bir etkinlikte yaptıklarını anlatmanın tam zamanı. Bunun için sıkça kullanılan STAR yöntemini izleyebilirsin. Bu yöntemi sonraki yazılarımızda açıklayacağız, şimdilik açılımını bilmek yeterli: Durum (Situation), Görev (Task), Eylem (Action) ve Sonuç (Result).
Comentarios