top of page

Şirketler Adayları Neden Yanıtsız Bırakır

Hayalindeki işe başvurdun, hatta bir veya birden fazla mülakat sürecine de dahil oldun fakat şirket hala olumlu veya olumsuz bir yanıt vermedi. Özellikle Türkiye'de hepimizin başına gelen bir durum olmuştur. Öyle ki bazen yanıtsız bırakılmaya öyle alışmışızdır ki bunun otomatik olarak negatif bir yanıt olacağına dair bir kanaat dahi geliştirmişizdir. Bu yazımızda şirketler, özellikle görüşme yaptıkları adaylara uzun bir süre boyunca neden yanıt dönmezler bunun bazı muhtemel örneklerinden bahsedeceğiz.


Başlamadan önce, başvuranların süreçleriyle ilgili yanıtsız bırakılmalarını Career Adroit olarak asla desteklemediğimizi bildirmek isteriz. Bu durum nerede olursanız olun yaşanmaması istenen bir durumdur. Fakat yaşarız. İdeal olmayan böyle bir durumla karşılaştığımızda ise ne yapmamız gerektiği konusu da değişiklik gösterebilir. İleride değineceğiz.


Zamanlama Önemlidir

Her pozisyonun kapatılma süreci ideal bir zamanlamada yapılamayacağı gibi çok yoğun bir döneme de denk gelmiş olabilir. Sıkıntılı ve yoğun operasyonel bir dönemde bu eksikliği doldurma veya ekibi genişletme kararı alınmış olabilir. Böyle dönemlerde işe alımcılar ve yöneticiler hem kendi günlük görevlerini yaparken hem de planlama döneminde planlanmayan bir işe alım süreciyle karşı karşıya kalmış olabilirler. Genellikle en kötüsünü düşünmeye eğilimli olsak da bu durum özellikle büyük şirketlerde veya yeteri kadar emek gücüne sahip olmayan firmalarda çok sık yaşanmakta ve o pozisyonun kapatılması, böylece sizin mülakat süreciniz haddinden fazla uzamış olur.


Bu Kimin İşi?

Şirket içindeki görevlendirmeler, planlama ve delegasyon her zaman yüzde yüz doğruluk ve eşleşme ile yapılamamış olabilir, bu normaldir. Öyle ki sürpriz işler dışında planlanan bazı işlerin görevlendirmesi dahi daha önce bazı sebeplerden dolayı yapılamamış olabilir. Böyle durumlarda "bu kimin işi?" sorusu sorulur. Örneğin, her işe alımcının üç rolden sorumlu olduğu bir şirkette bir tanesine dördüncü rol verildiği zaman bu durumlar yaşanabilir. Bazen bu pozisyon için yapılan görevlendirmenin zamanlamasından dolayı bir gecikme yaşanabilir. Ayrıca unutmayın ki her işe alımcı her rol hakkında profesyonel bilgiye sahip olmasa da işe alım yaptığı roller hakkında bir bilgi ve tecrübe edinmiş olacaktır. Bunların olmadığı pozisyonlarda kendisi de zorlanabilir.


Sadece Siz İş Değiştirmiyor Olabilirsiniz

İlk iki sebeple ilgili olarak, sizin başvurduğunuz pozisyon ile ilgilenen işe alımcı, yönetici veya bu süreçlerin herhangi birinde çalışan biri iş değiştirmiş ve yerine henüz biri gelmemiş veya çok yeni gelmiş olabilir. Bu sandığınızdan çok daha fazla yaşanan bir durum. Özellikle BT sektöründe İK personelinin hareketliliği son yıllarda işe alım yaptıkları pozisyonlara paralel olacak şekilde arttı.


Güçlü Rakipler

İş arzı talebi karşılamakta güçlük yaşar. Öyle ki başvurduğunuz pozisyon için çok sayıda başvuru gelmiş olabilir veya sizin kadar kalifiye kişiler de aynı pozisyon için başvurmuş olabilir ve değerlendirme sürecinde bir zorluk yaşanmış olabilir. Bu durum diğer kişilerle görüşmelerin tamamlanmasının gecikmesinden değerlendirmeyi yapan kişilerin fikirlerini paylaşmakta gecikmesine kadar olabilen bir süreçtir. Bazı şirketler vardır ki görüşme notlarının kullandıkları yazılımlara girilmesini isteyerek bazı operasyonel iş yükleri oluşturur. Bu bile bir gecikme sebebi olabilir.


Takvimler Dolmuş Olabilir

Görüşme sürecinizin bir sonraki aşaması yöneticilerle yapacağınız bir görüşme olabilir. Söz konusu yöneticinin takvimi yoğun olabilir veya ofis dışındadır. Böyle bir sebepten dolayı işe alım sürecinizin uzaması en çok karşımıza çıkan sebeplerden biri.


Unutulmuş Olabilirsiniz

Evet doğru. Unutulmuş olabilirsiniz. Bazen işe alımcılar çok yüksek sayılarda işe alım yaparken eğer etkili yazılımlar kullanmıyorlarsa sizi unutmuş olabilir. Bazen bunun sebebi birinin işini doğru yapmamasından da kaynaklanabilir. Nihayetinde, adınız bir süreliğine akıllardan çıkmış olabilir. Elbette bir gün dönüş yapılacaktır, ama ne zaman?


Başvurduğunuz Pozisyona Alımlar Durmuş Olabilir

Bu da en çok yaşadığımız durumlardan biri. Ani bir kararla işe alım süreci hiç kimseye açıklanmadan durdurulmuş olabilir. Konu bütçe olabilir, söz konusu proje o şirketten veya şirketin o biriminden alınmış olabilir veya içeriden biri o pozisyonu doldurmuş olabilir. Özellikle böyle durumlarda bilgilendirme yapmak çok önemli olsa da maalesef bazı firmalar bunu yapmayabiliyor.


En Favori Aday Siz Olmayabilirsiniz

Mülakat süreçlerinde beğenilen fakat sıralamada birinci olmayabilirsiniz. Sizin yerinize biri işe alınmış olabilir ve bekleme listesine eklenmiş olabilirsiniz. İlk adayla anlaşılamaması gibi bir durumda iletişime geçilmek üzere bekletiliyorsunuzdur. Şirketler her ne kadar bunu her zaman açıkça itiraf etmeseler de en çok kullandıkları yöntemlerden biri de budur. Bu sizin cesaretinizi kırmasın. Her şirketin şartına uyan biri olmak imkansızdır ve sıradan biri olmaya doğru gidiştir.


Yanıtsızlık Kültür Haline Gelmiştir

Maalesef olumsuz yanıt vermemeyi alışkanlık haline getiren şirketler de vardır. Bazı şirketler bunu kapıyı tamamen kapatmak istemeyip iyi niyetlerinden dolayı yaptıklarını sanar, bazıları ise bunu yapacak zamanı olmadığını düşünür. Gariptir, yanlıştır fakat bu yaşanır.


İşe alım süreçleri ciddi çaba ve tarafsızlık gerektiren işlemlerdir. Bazı şirketler gerçekten en iyi kişiyi işe aldıklarından emin olmak için çeşitli yöntemlere başvururlar. İlk önce çeşitli sınavlardan ve video mülakatlardan geçirilir sonra yüz yüze bir mülakat sürecine alınırsınız. Bazıları ise iki-üç görüşme ile süreci tamamlar. Her şirket kendi kültürüne, yönetimin anlayışına göre farklı metotlar uygular. Bu sebeple hangi şirket için yanıtsızlık durumunda ne yapmak doğrudur bilemeyiz fakat yukarıda sıraladığımız sebeplerin içerisinde daima insan faktörü olduğu için hataların olabileceğini kabul etmeli ve eğer o işi gerçekten istiyorsak işe alım sürecimizle ilgili bilgi alma hakkımızı kullanmalıyız. Yeni mezun programları veya yüksek sayıda işe alımlar hariç genelde belirli bir pozisyonun mülakat süreçleri iki hafta, işe alım sürecinin bitmesi ise iki aya kadar sürebilir. Bu süreleri aştığınızı düşünüyorsanız, siz de bir telefon açabilir veya mesaj atabilirsiniz.

28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page