top of page

İyi Bir CV'ye Sahip Olmanın Önemi


Başvurular yapmak istiyorsunuz fakat özgeçmişinizde nelerin yer alması gerektiği hakkında bilginiz yok mu? Aşağıdaki sorulara yanıt vererek başlayabilirsiniz.
  1. Ne istiyorum?

  2. Hangi sektörler ilgimi çekiyor?

  3. Hangi rol için başvuru yapıyorum?

  4. O pozisyon için en iyi adaylardan biri olduğumu gösterecek, işverenin bilmesini istediğim özelliklerim neler?



Özgeçmişinizi yazarken kendinize bu soruları sormanız en temel aşamadır.


İyi Bir CV'nin Önemi

İyi yapılandırılmış bir özgeçmiş hayallerinizdeki iş için görüşmeye çağrılıp çağrılmamanızda bir rol oynamalı. Bunu göz önünde bulundurarak oluşturulan özgeçmişler başarınızda önemli yere sahip olacak.


Özgeçmişiniz işverenin sizin hakkınızda göreceği ilk şey, bu yüzden iyi değerlendirin.

Hep söyleriz, özgeçmiş sizi anlatan tanıtım broşürlerinden farksızdır. Yazılı veya dijital, iyi organize edilmiş, imla hataları içermeyen, hakkınızdaki en temel bilgileri yeteri kadar detayla işlediğiniz özgeçmişler kendinizi işverenlere tanıtmada esastır.


CV Hazırlamaya Başlarken

CV hazırlamak bir taslak çıkarmakla başlamalıdır. Özellikle değişmesi nispeten daha uzun sürecek bilgilerinizin yer aldığı bir taslak çıkarmak, CV'nin iskeletini hazırlamak sizi bir sonraki başvurunuzda daha fazla zaman harcamaktan kurtaracaktır. Her başvurduğunuz kuruma gönderdiğiniz CV'nizde aşağıdaki detayların olduğundan emin olun.


  1. Kişisel detaylar ve iletişim bilgisi: Başa veya iki sütunlu özgeçmişlerde daha dar kullandığınız bölüme ekleyebilirsiniz.

  2. Özet veya hedef: Özgeçmiş sizin hakkınızda bilgi veriyor olabilir fakat kendi cümlelerinizi gösterebileceğiniz önemli yerlerden biri de bu kısım.

  3. Eğitim

  4. Tecrübeleriniz

  5. Beceriler

  6. Başarı ve kazanımlarınız

  7. İlgi alanlarınız ve gönüllü çalışmalarınız


Hadi biraz özelleştirelim

Bu yedi temel bilgiyi yazmak kolaydı. Şimdi her pozisyona olan başvurularınıza özel özgeçmişinizi bir terzi gibi işlemeniz gerekiyor. Dijital pazarlama rolleri için yaptığınız başvurularda sosyal medya, SEO gibi detayları eklemeniz gerekiyor.


Unutmayın, iş ilanlarını okumak sadece sıkıcı bir iş değildir. Aynı zamanda beklentiler hakkında fikir edinmek için başvuracağınız ilk yerdir. Orada yazılanlar farklı ifade edilseler dahi önemli ipuçları verir. Beceriler bölümüne neler yazacağınız konusunda bir fikriniz yoksa, basitçe bu bölümü kullanabilirsiniz. Fakat dürüst olmaya özen gösterin.


İş arama süreçlerinden sıkılmış olabilir, aklınıza herhangi bir beceriniz gelmiyor olabilir veya okuldan yeni mezun olabilirsiniz. Sorun değil.


Daha önce bir takım aktivitesinde bulunduysanız ve bu sizin için olumlu bir tecrübe olduysa buyurun size bir beceri: takım çalışması. Bu beceri daha önce bir spor takımında, ödevlerde veya diğer çalışmalarda işbirliğinde, etkili iletişimde veya takım arkadaşlarınızı motive etmede bir çabanız olduysa sizin için biçilmiş kaftandır.


Yeni mezunlar için özgeçmişe yazılacaklar listesi tecrübeli profesyonellere göre daha az olabilir. Hiç önemli değil. İşverenler sizin potansiyelinizi görmek istiyorlar. Potansiyeller ise kanıtlanabilmeleriyle değerlenir. Daha önce yapmış olduğunuz çalışmalar, burada aldığınız görevlerin tanıtımıyla siz de bir profesyonelinki gibi bir CV'ye sahip olabilirsiniz.


Hadi şimdi sıra sizde!



8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page